BİTKİ HASTALIKLARI VE NEDENLERİ

BİTKİ HASTALIKLARI VE NEDENLERİ

Bitkilerde meydana gelen hastalıkların nedenleri 2 ana grup altında incelenir:

  1. Bitkinin genetik yapısından meydana gelen hastalıklar
  2. Çevreden kaynaklanan hastalıklar

Çevreden kaynaklanan hastalık nedenleri canlı ve cansız nedenler olarak 2’ye ayrılır.

  • Cansız Nedenler
  • Sıcaklık

Yüksek çevre sıcaklıklarında, bitkide genel bir solgunluk ve ileri dönemlerde yaprak dökümü şeklinde hastalık belirtileri görülebilmektedir.

Düşük çevre sıcaklıklarında; bitkide genel bir gelişme geriliği, solgunluk,  döllenmenin anormal olması sonucu meyve dökümü veya kör başak oluşumu şeklinde ortaya çıkan hastalık belirtileri görülmektedir.

  • Işık

Işık yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda, bitkide sarılık ve kloroz belirtisi görülmektedir.

Işık yoğunluğunun bitkinin isteğinden az olması durumunda ise, bitkilerde genel bir gelişme geriliği, yapraklarda sarılık ve sap boğumları arası mesafenin artarak bitki boyunun uzaması şeklinde ortaya çıkan  ‘’Etioleman ‘’ olarak adlandırılan hastalık belirtilerine rastlanmaktadır.

  • Rüzgar

Şiddetli rüzgar bitkilerin dal, sürgün ve gövdesini kırarak, meyvelerini zamansız dökerek, hububat gibi tek yıllık bitkileri yatırarak doğrudan zarara sebep olmaktadır. Ayrıca rüzgarın etkisi ile birbirine sürten bitki kısımları yaralanarak, diğer hastalık etmenlerinin buradan bitkiye girişi kolay olmaktadır.

  • Toprak

Azot yetersizliğinde bitkiler genellikle koyu yeşil görünümlerinin aksine soluk açık yeşil bir görünüm kazanırlar. Meyve sayısı azalır. Ciddi noksanlık durumlarına yapraklarda kloroz görülür. Bu durum yaşlı yapraklardan başlar.

Fosfor eksikliğinde çoğu kez meyvelerde şekil bozukluğu, koyu kırmızı renk ve çatlaklık görülür. Daha çok yaprakların ortasında veya ana damarlar arasında olmak üzere koyu yeşilden mora kadar değişen renklenme görülür. Yapraklar normalden daha küçüktür ve yaprak sapı ile dal arasında dar açı vardır. Sonunda yapraklar açık yeşile veya sarıya dönerler ve erken koparlar

Potasyum eksikliğinde yapraklar bronzlaşır. Şiddetli Potasyum noksanlığında büyüme durur. Bronzlaşan yaprakların damarlarında küçük nekrotik lekeler gelişir.

Kalsiyum eksikliği meyvelerde, özellikle elmalarda çok önemlidir. Elmalarda görülen acı benek Ca noksanlığının bir sonucudur.

Magnezyum eksikliğinde yaprakta damarlar arasında sararmalar, yaprak ucunda gevreklik ve yıkarı doğru kıvrılmalar görülür. Meyveler seyrekleşir, ufalır ve meyve sayısında azalma olur.

Kükürt eksikliğinde azot eksikliğine çok benzeyen belirtiler görülür. Yani homojen bir sararma vardır. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır. Azotta ise sararma yaşlı yapraklarda olur. Bunun sebebi kükürdün yaşlı yapraklardan genç yapraklara taşınamamasıdır.

Demir eksikliği belirtileri öncelikle genç yapraklarda başlar ve yaprak damarları arasında sararma dikkat çeker. Görünümleri oldukça tipiktir. Kolayca tanınırlar. En ince damarlar dahi yeşil kalarak bu damarlar arasındaki renk tamamıyla sarıya döner. Şiddetli noksanlıkta damarlarda sararabilir. Bazen magnezyum noksanlığı ile karışır. Aradaki fark Mg eksikliğinde sararma yaşlı yapraklarda görülür. Demirde ise genç ve tepe noktalardaki yapraklarda belirtilere rastlanır.

Çinko eksikliğinde yaprak damarları arasında kloroz meydana gelir. Yaprak damarları yeşil kalırken, damarlar arası renk açık yeşil, sarı hatta beyaza döner.

Mangan eksikliğinin belirtileri Mg noksanlığı belirtilerine benzer. Yapraklardaki damarlar arasında sarama görülür. Ancak Mg noksanlığı önce yaşlı yapraklarda olmasına karşılık Mn noksanlığı genç yapraklarda görülür. Mangan noksanlığında yapraklar arası kloroza ilave olarak yapraklarda sarı noktalar halinde lekeler oluşur. Asmada yaprak yüzeyinde üniform bir sararma olur. Yapraklar normalden küçük ve açık yeşil renklidirler. Zamanla çok sayıda küçük nekrotik lekeler ortaya çıkar. Sonunda sarı bölgeler kahverengine döner ve yaprak ölür.

Bor eksikliği genellikle kireçli topraklarda ve kurak periyotta ortaya çıkmaktadır. Toprak analizi yaptırılarak bor noksanlığı görülen topraklarda Boraks vermek suretiyle Bor eksikliği giderilebilir.

  • Canlı Hastalık Etmenleri
  • Virüsler

Virüslerin bulaşma yolları
-Tohum

-Fide, fidan ve aşı materyalleri

-Böcekler

-Nematodlar

-El işçiliği

  • Bakteriler

-Bakteriler bitki dokusuna ya önceden çeşitli yaralardan ya da doğal açıklıklardan girmektedirler.

Bakteri türlerinin en duyarlı oldukları ilaçlar Bordo bulamacı ve hazır Bakır’lı preparatlardır.

Mantarlar

Mantarların bulaşma yolları

– Yağmur ve çiğ ile

– Böcekler ve kuşlar ile

– El işçiliği ile

– Alet ve ekipman ile

– Hastalıklı tohum kullanılması ile

-Hastalıklı fide, fidan, aşı materyalinin temiz alana nakledilmesi ile bulaşırlar.




TRİADİMENOL  250 GRAM  LİTRE ( 250 EC ) FUNGİSİT EMÜLSİYON KONSANTRE TARIM İLAÇLARININ ÜRETİM FORMÜLÜ VE ÜRETİM YÖNTEMLERİ
TRİADİMENOL 250 GRAM LİTRE ( 250 EC ) FUNGİSİT EMÜLSİYON KONSANTRE TARIM İLAÇLARININ ÜRETİM FORMÜLÜ VE ÜRETİM YÖNTEMLERİ
EKOSOLVER
PDF | TÜRKÇE | 3 ADET FORMÜL | 650 TL
Hemen Al!