TURUNÇGİLLERDE KIRMIZI ÖRÜMCEK VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

TURUNÇGİLLERDE KIRMIZI ÖRÜMCEK VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tanımı

Ergin dişiler 0.32-0.37 mm boyunda oval şekilli olup, genellikle kırmızı kadife rengindedir. Erkekleri ise dişilerinden daha küçük ve arka kısmı sivridir. Erkek ve dişiler vücutlarının üst kısımlarında kabarcıklardan çıkan uzun kıllarla kolayca tanınırlar.

 

Yaşayışı

Yumurtaları soğan şeklinde ucunda sap kısmı vardır ve sap sonunda da çadırı andıran iplikçikler bulunur. Yumurtalar yaprak, meyve ve sürgünlere bırakılabilir. Bir dişi günde 2-3 adet olmak üzere 20-50 yumurta bırakabilir. Yumurtadan çıkan larva 0.20 mm boyunda olup üç çift bacağa sahiptir. Daha sonra dört çift bacağa sahip protonimf ve deutonimf dönemlerinden sonra ergin olur. Yumurtadan ergin oluncaya kadar geçen süre sıcaklığa bağlı olarak 2-5 haftadır. Yılda 12-15 döl verebilir. Akar popülasyonu ilkbahar ve sonbaharda yüksek yoğunluğa ulaşabilir. Limonu tercih ederse de portakal ve altıntoplarda da zararı büyüktür. Ergin, nimf ve larvalar yaprak ve meyveleri sokup emmek suretiyle emgi yerlerinde soluk sarı grimsi veya gümüşi lekeler meydana getirirler. Böyle yapraklar olarak kurur, dökülür ve sürgünler ölür. Fakat bazen sıcak ve kuru havalar nedeniyle meydana gelen meyve dökümü de akar zararı ile karıştırılabilir. Akar bulaşıklığı ağacı zayıflatırsa meyve dökümünü artırabilir.

 

Zararları

Turunçgil kırmızı örümceğinin potansiyel zararı, ağacın sağlığı, sulama ve hava koşulları ile ilişkilidir. Örneğin hastalık nedeniyle zayıflamış ağaçlara nispeten düşük akar popülasyonu önemli zarar verebilir. Turunçgil bahçelerinde, kışın bu akarın her dönemi bulunabilir.

 

KIRMIZI ÖRÜMCEKLE MÜCADELE
 

Kültürel önlemler

Bahçe temiz ve bakımlı olmalıdır. Doğal dengeyi korumak için spesifik akarisitlerden başka geniş etki spektrumlu ilaçlar kullanılmamalıdır. Böylece mevcut faydalıların varlık ve etkinlikleri artırılmış olacaktır. Yazlık yağların predatör akarlara önemli olumsuz etkileri yoktur.

 

Biyolojik mücadele

Turunçgil kırmızı örümceği tozlu olmayan, geniş etki spektrumlu insektisitlerin kullanılmadığı bahçelerde genellikle doğal düşmanları tarafından baskı altında tutulmaktadır.

 

Kimyasal mücadele

Şubat sonu-mart başlarında yaprakların alt ve üst yüzlerindeki kırmızı örümcekler sayılır, 10 yaprağa 4-9 arasında ise yazlık yağlarla ilaçlama yapılmalı, bu sayı 10 ve daha fazla ise yani yaprak başına 1 den fazla kırmızı örümcek bulunuyorsa akarisitlerden birisi kullanılmalıdır. Eğer ilaçlamak gerekiyorsa şubat sonu-mart başında kırmızı örümcekler taze sürgünlere geçmeden önce ilaçlamaya başlanmalıdır. Bu çiçeklenmeden önceki döneme rastlar. Bu dönem geçirilmişse meyve bağlandıktan bir hafta sonra da ilaçlama yapılabilir.





ÖZEL İNSEKTİSİTLERE KARŞI ETKİLİ BOR KATKILI VE MİNERAL YAĞ BAZLI ÖZEL KARIŞIMIN ÜRETİM FORMÜLLERİ VE ÜRETİM YÖNTEMLERİ
ÖZEL İNSEKTİSİTLERE KARŞI ETKİLİ BOR KATKILI VE MİNERAL YAĞ BAZLI ÖZEL KARIŞIMIN ÜRETİM FORMÜLLERİ VE ÜRETİM YÖNTEMLERİ
EKOSOLVER
PDF | TÜRKÇE | 2 ADET FORMÜL | 700 TL
Hemen Al!